Ususzona i zmielona skórka pomarańczy jest świetnym dodatkiem do zdrowych koktajli oraz aromatycznych herbat. Zmieszana z solą i czarnym pieprzem staje się przyprawą, która nada pikanterii wielu potrawom.
Nie wszystkie warzywa dobrze się czują w niskich temperaturach, na przykład w lodówce. Do miłośników cieplejszych warunków należą ogórki, ziemniaki, czosnek, cebula i cukinia.
To nieprawda, że marchewki przed jedzeniem trzeba obrać. Wystarczy dokładnie je umyć, by zetrzeć suchą warstwę o gorzkawym smaku. Pokrojone marchewki należy przechowywać w lodówce w szklance wody.
Cebule najlepiej czują się w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Potrzebują dobrej wentylacji, dlatego chcąc przedłużyć świeżość tych warzyw, warto przechowywać je w wiszących workach z naturalnych tkanin.
W temperaturze pokojowej jabłka dojrzewają nawet 10 razy szybciej! Warto przechowywać je w szufladzie lodówki o niskiej wilgotności, schowane w papierowej torbie.
Miąższ gruszki po nacięciu brązowieje. To naturalny efekt procesu utleniania i nie wpływa on na smak ani jakość owocu. By zapobiec brązowieniu należy zanurzyć gruszkę w roztworze z wody i cytryny.
Zielone ogórki, tak popularne w polskiej kuchni, nieraz bywają gorzkie. Można temu zaradzić przed odpowiednie obieranie skórki. Należy to robić od jasnej strony ogórka. Od razu złagodnieje w smaku!
Sałata jest warzywem wrażliwym na warunki i zmiany temperatur. Chcąc zachować świeżość na długo, od razu po zakupie należy podzielić ją na liście, umyć i osuszyć, po czym zamknąć w pojemniku na żywność.
Jeśli po przekrojeniu awokado okaże się niewystarczająco dojrzałe, wystarczy skropić jego powierzchnię sokiem z cytryny, ponownie złączyć połówki i schować do lodówki. W taki sposób dojrzeje.