Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Obierz ziemniaki i włóż je do miski z wodą. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
- Podsmaż cebulę na kilku łyżkach oliwy, dodaj szczyptę soli i smaż, aż cebula się zeszkli.
- Włóż ziemniaki do garnka i zalej je wodą do całkowitego przykrycia. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj około godzinę, na 15 minut przed końcem gotowania dodaj chorizo pokrojone w plastry. Zostaw kilka plastrów na później.
- Wyjmij chorizo z garnka. Zblenduj ziemniaki z wcześniej podsmażonymi cebulą i czosnkiem na jednolitą masę.
- Gotuj zupę przez 10 minut z jarmużem pokrojonym na cienkie paski metodą julienne. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej zupę do miseczek, dodaj kilka plastrów chorizo i polej oliwą do smaku.
- Jarmuż jest idealnym zamiennikiem dla portugalskiej kapusty galicyjskiej, która jest tradycyjnie składnikiem caldo verde.
Liczba porcji: 7
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: łatwy
Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5