Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ugotuj ziemniaki ze skórką w dużej ilości wrzącej wody. Po ugotowaniu obierz je i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie i miękkie, uformuj z niego wałeczki o średnicy 10–12 milimetrów. Potnij je na kawałki mniej więcej tej samej szerokości. Uformuj gnocchi, wybierając widelec lub specjalną tarkę.
- Umyj warzywa. Marchewkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i pory poszatkuj. Z cukinii odkrój końcówki i pokrój ją w kostkę. Pomidorki przekrój na pół.
- Pokrojone warzywa podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, zaczynając od pora i cebuli. Następnie wrzuć posiekany czosnek, ziemniaki oraz marchewkę. Wlej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem około 3 minut. Na koniec dodaj cukinię i seler. Mieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj pomidorki i poszatkowane zioła.
- W tym czasie w garnku z osoloną wodą gotuj gnocchi, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wymieszaj z ragù i przed podaniem oprósz płatkami sera.
Liczba porcji: 4
-czas przygotowania: 60 min
-stopień trudności: średni
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5