Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce lub na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i 1/3 wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj smalec i pozostałą część wody, ciągle wyrabiając ciasto, do otrzymania jednolitej i zwartej konsystencji. Ciasto owiń ściereczką kuchenną i odłóż na 30 minut.
- W międzyczasie odcedź mozzarellę, pokrój je w plasterki i osusz na kawałku ręcznika papierowego.
- Ciasto podziel na 8 jednakowych części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 milimetrów. Uformowane okręgi nakłuj lekko widelcem.
- Pomidory pokrój na plasterki o grubości 3 milimetrów.
- Piadinę podsmażaj na rozgrzanej patelni przez 1–2 minuty z każdej strony. Gdy przewrócisz ją na drugą stronę, wyłóż na nią kilka plasterków mozzarelli i pomidora oraz Prosciutto di Parma.
- Następnie zdejmij patelnię z ognia. Na piadinie ułóż jeszcze rukolę, dopraw solą, pieprzem, oliwą i złóż na pół.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5