Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zalej suchy makaron i kurkumę wrzątkiem, odstaw na 20 minut, następnie odcedź i odsącz na sicie. Pokrój kurczaka w cienkie paseczki. Cebulę i paprykę pokrój w zapałkę, a dymkę w 5-centymetrowe kawałki. Czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim kurczaka, po chwili dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż na dużym ogniu, mieszając. Po minucie dodaj groszek, pędy bambusa, kiełki, dymkę, przyprawy, sos i makaron. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
- Przesmażony makaron z mięsem i warzywami wyłóż do misek, posyp krążkami dymki i skrop olejem sezamowym.
- Do smażonego makaronu możesz dodać pora, kolby minikukurydzy, namoczone grzyby mun, liście kapusty pak choi. Smak tego dania zaostrzy dodatek pasty chili sambal lub sriracha.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 35 min
Stopień trudności: łatwy
Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5