Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do masła dodaj natkę pietruszki, miętę, czosnek oraz odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj widelcem.
- Uzyskaną masę umieść na kawałku foli spożywczej. Uformuj rulonik o średnicy około 3 cm i włóż do zamrażalnika, aby masło stężało.
- Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Resztę cytryny pokrój w plasterki. Ryby dopraw w środku i na zewnątrz solą. Przy pomocy ostrego noża wykonaj w skórze po 2 nacięcia z każdej strony i włóż w nie połówki plasterków cytryny. Pozostałe plasterki włóż do środka ryb. Okonie posmaruj oliwą i smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) po około 6 minut z każdej strony. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami, rozkładając na każdej porcji po kilka plasterków masła ziołowego.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5