Niech połączy Nas wspólne gotowanie
Zobacz przepisy
Zobacz produkty

Polecane przepisy

Przepis na choinkę z makiem z ciasta francuskiego

Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na blok waniliowy z bakaliami

Blok waniliowy z bakaliami

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Kurczak z rozmarynem  cytrynami pieczony w maśle ziołowym</span>

Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na blok waniliowy z bakaliami

Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na Boczniaki w korzennej marynacie

Boczniaki w korzennej marynacie

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na pierś kaczki z jabłkami

Pierś kaczki z jabłkami

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Przepis na pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

Kliknij, aby zobaczyć przepis
Zamknij okienko Polecamy mieszanka bakaliowa BagaDO'r
zamknij video
pokaż video

Choinka z makiem z ciasta francuskiego

czas trwania przygotowania dania 45 min
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
Energia
1 porcja
474 kcal
Tłuszcz
26,9g
(w tym kwasy
nasycone 5,8g)
Węglowodany
38,9g
(w tym cukry 2,5g)
Białko
7,0g
Sól
0,0g

Składniki:

  • 2 opakowania (po ok. 275 g) ciasta francuskiego Smakowite
  • 250 g masy makowej
  • 80 ml nalewki pigwowej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g mieszanki bakaliowej BakaD’Or
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 4 łyżki miodu Złota Pasieka

Przygotowanie:

1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj, zachowując jego prostokątny kształt. Przełóż ciasto na blachę.
2. Umieść masę makową w misce i wymieszaj ją z nalewką, skórką pomarańczy i posiekanymi bakaliami. Wyłóż masę na ciasto i rozprowadź po powierzchni. Rozwiń drugi arkusz ciasta, rozwałkuj i przykryj nim arkusz z masą.
3. Wytnij trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonaj po 10 nacięć z obu stron trójkąta tak, żeby nie przecinały się na środku − to będą choinkowe gałęzie. Każdy wycięty pasek obróć dwa razy wokół jego osi, tworząc „świderki”. Paski po prawej stronie okręcaj do góry i w prawo, a z lewej do góry i w lewo − w ten sposób ciasto będzie symetryczne.
4. W misce roztrzep białko i za pomocą pędzelka posmaruj nim ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż urośnie i się przyrumieni. Ciepłą choinkę posmaruj miodem.

Zamknij okienko Polecamy Maślanka naturlana Mleczna dolina
zamknij video
pokaż video

Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

czas trwania przygotowania dania 1 h
na ile porcji 12 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
Energia
1 porcja
286 kcal
Tłuszcz
20,7g
(w tym kwasy
nasycone 3,2g)
Węglowodany
22,3g
(w tym cukry 17,5g)
Białko
2,9g
Sól
0,0g

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej Magnetic
  • 2 jajka Moja Kurka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao Magnetic
  • 200 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 200 ml maślanki Mleczna Dolina
  • 250 g mąki Złote Pola
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g wiśni z likieru lub z nalewki
  • Polewa 100 g białej czekolady Magnetic
  • 100 g jogurtu naturalnego Tola
  • 100 g czekolady mlecznej Magnetic

Przygotowanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę deserową i lekko przestudź. Jaja zmiksuj z cukrem, a następnie po kolei dodawaj: kakao, olej, maślankę, płynną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj wiśnie i dokładnie wymieszaj masę.
2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
3. Przygotuj polewę: białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając.
4. Wystudzone ciasto polej polewą i posyp startą mleczną czekoladą.

Zamknij okienko Polecamy wino Bicicleta Pinor Noir Polecamy żurawina suszona BakaDO'r
zamknij video
pokaż video

Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

czas trwania przygotowania dania 2½ h
na ile porcji 4-6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
885 kcal
Tłuszcz
50,5g
(w tym kwasy
nasycone 21,8g)
Węglowodany
40,8g
(w tym cukry 28,2g)
Białko
63,4g
Sól
0,9g

Składniki:

  • Pieczony schab 1½ kg schabu Kraina Mięs
  • szczypta kminku
  • szczypta ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • 200 g smalcu
  • 600 g cebuli
  • 2 jabłka
  • Pieczone ziemniaki 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól
  • Buraki w sosie własnym 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Przygotowanie:

1. Schab opłucz i osusz. Przyprawy wysyp na deskę lub blat i obtocz w nich cały kawałek mięsa. Odstaw na 12 godzin do lodówki, aby przeszedł aromatem ziół.
2. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż schab z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni, a następnie podsmaż cebulę pokrojoną na ćwiartki i przełóż ją do brytfanny. Dodaj jabłka pokrojone na ćwiartki, ułóż na nich obsmażony schab i zalej niedużą ilością wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C około 2 godzin.
Co pewien czas polewaj mięso powstałym sosem.
3. Przygotuj dodatki: buraki pokrój w plastry lub większe cząstki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebule, dodaj buraki. Duś niemal do miękkości, podlewając niedużą ilością bulionu lub wody. Buraki po ugotowaniu powinny być lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj suszoną żurawinę oraz 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
4. Aby przygotować pieczone ziemniaki, ponakłuwaj je drewnianym patyczkiem lub metalowym szpikulcem i podgotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, rozgnieć je delikatnie, aż popękają, i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je rozpuszczonym masłem klarowanym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 30 minut. Schab podawaj z burakami z żurawiną i ziemniakami.

Zamknij okienko Polecamy pistacje prażone solone Top
zamknij video
pokaż video

Blok waniliowy z bakaliami

czas trwania przygotowania dania 20 min
na ile porcji 9 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
437 kcal
Tłuszcz
26,0g
(w tym kwasy
nasycone 11,8g)
Węglowodany
37,4g
(w tym cukry 35,4g)
Białko
12,5g
Sól
0,3g

Składniki:

  • 100 g masła Mleczna Dolina
  • 100 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych Bakallino
  • 50 g obranych pistacji Top
  • 50 g orzeszków ziemnych Top
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy lub pokrojonych, suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny BakaD’Or

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść w rondlu i zdejmij z ognia. Dodaj cukier, wodę, cukier wanilinowy i podgrzewaj, aż składniki się połączą.
2. W misce wymieszaj mleko w proszku z grubo posiekanymi pistacjami, orzechami, skórką pomarańczową i żurawiną (zostaw odrobinę do ozdoby). Dodaj przestudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
3. Małą foremkę na pasztet wyłóż folią spożywczą. Wlej masę do formy, posyp posiekanymi orzechami, pistacjami i żurawiną. Umieść w lodówce na noc, żeby stężała. Blok waniliowy podawaj pokrojony w kostkę lub plastry.

Zamknij okienko Polecamy wino Granbeau Colombard
zamknij video
pokaż video

Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym

czas trwania przygotowania dania 8 h
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
426 kcal
Tłuszcz
37,1g
(w tym kwasy
nasycone 21g)
Węglowodany
2,9g
(w tym cukry 1,5g)
Białko
19,5g
Sól
0,2g

Składniki:

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 200 g masła Mleczna Dolina
  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1. Natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż 3 gałązki rozmarynu i 2 gałązki tymianku. Zawiń mięso w folię lub woreczek do pieczenia i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia.
2. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi pozostałymi ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Włóż dłoń pomiędzy skórę a mięso kurczaka od strony piersi. Powoli odrywaj skórę, tworząc „kieszonkę”, w której umieścisz ziołowe masło. Tę samą czynność wykonaj od drugiej strony kurczaka. Wprowadź pod skórę około 4 łyżek ziołowego masła i, delikatnie uciskając, rozprowadź je po jak największej powierzchni. Resztę masła wykorzystaj do posmarowania kurczaka na wierzchu.
3. Cytryny sparz we wrzątku przez 10 minut, następnie nakłuj w kilku miejscach końcówką noża. Nafaszeruj kurczaka 1 cytryną, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
4. Na dno brytfanki wrzuć połówki cytryn i cebulę. Piecz kurczaka w brytfance, w worku do pieczenia, przez 45 minut w temperaturze 190°C. Następnie wyjmij z worka i piecz przez kolejne 45 minut - aż będzie rumiany, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

Zamknij okienko Polecamy rodzynki sułtańskie Bakallino
zamknij video
pokaż video

Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

czas trwania przygotowania dania 45 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
361 kcal
Tłuszcz
26,3g
(w tym kwasy
nasycone 8,8g)
Węglowodany
12,1g
(w tym cukry 3,8g)
Białko
13,3g
Sól
0,2g

Składniki:

  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • ½ pora
  • 400 ml wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
  • 5 łyżek masła Mleczna Dolina
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 ml białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g rodzynek Bakallino
  • 80 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
  • sól, pieprz
  • 300 g polędwicy z dorsza Marinero
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Rozmroź grzyby, a suszone zalej wrzątkiem. Marchew, pietruszkę, cebulę i selera obierz i pokrój w kostkę, a białą część obranego pora w plasterki.
2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj warzywa korzeniowe i przesmaż. Następnie zalej je wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą z namaczania.
3. Na patelni przesmaż cebulę i pora z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami masła. Kiedy się zeszklą, dodaj rozmrożone grzyby i smaż przez 10-15 minut. Przełóż wszystko do garnka, a patelnię zalej winem, odparuj, zmniejszając objętość o połowę, i wlej do zupy. 4. Oderwij listki z natki pietruszki, łodygi zwiąż sznurkiem i wrzuć do garnka. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i wyjmij łodygi natki. Zupę zabiel śmietanką, dopraw solą i pieprzem. 5. Kiedy zupa będzie gotowa, rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez kilka minut. Zupę podawaj z dorszem, udekorowaną listkami pietruszki.

Zamknij okienko Polecamy syrop klonowy Go Bio
zamknij video
pokaż video

Boczniaki w korzennej marynacie

czas trwania przygotowania dania 40 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
Energia
1 porcja
409 kcal
Tłuszcz
17,0g
(w tym kwasy
nasycone 7,0g)
Węglowodany
59,6g
(w tym cukry 46,7g)
Białko
2,7g
Sól
0,8g

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki syropu klonowego Go Bio
  • 4 łyżki octu winnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • duża szczypta imbiru w proszku
  • 5 suszonych śliwek Bakallino
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • kilka listków zielonej pietruszki do przystrojenia

Przygotowanie:

1. Boczniaki pokrój wzdłuż blaszki na mniejsze kawałki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
2. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w piórka cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj syrop klonowy, ocet, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i śliwki pokrojone w małą kostkę. Składniki duś około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj sól i pieprz.
3. Ostudzone boczniaki ułóż w słoiku, przekładając każdą część przestudzonym sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Udekoruj zieloną pietruszką. Szczelnie zamknięty słoik włóż do lodówki na mniej więcej 24 godziny.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Świąteczne pierniczki

czas trwania przygotowania dania 40 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
Energia
1 porcja
397 kcal
Tłuszcz
13,1g
(w tym kwasy
nasycone 10,5g)
Węglowodany
64,3g
(w tym cukry 10,1g)
Białko
4,5g
Sól
0,0g

Składniki:

  • Pierniczki 250 g mąki pszennej Złote Pola
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g syropu klonowego Go Bio
  • 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego Vitanella
  • 50-75 ml napoju owsianego Go Vege
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Lukier klasyczny 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, skrobię, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę napoju owsianego.
2. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią część ciasta i rozwałkuj je na placek. Jeśli pierniczki mają być chrupiące, należy rozwałkować ciasto cienko, jeśli dość miękkie w środku − grubiej.
3. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut w temperaturze 175°C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
4. Przygotuj lukier: w miseczce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pierniczki zamaczaj lukrze lub przełóż go do rękawa cukierniczego i ozdób w dowolny sposób.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Pierś kaczki z jabłkami

czas trwania przygotowania dania 1½ h
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
356 kcal
Tłuszcz
23,0g
(w tym kwasy
nasycone 9,8g)
Węglowodany
16,7g
(w tym cukry 15,9g)
Białko
18,8g
Sól
0,3g

Składniki:

  • 4 piersi kaczki Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • 4 twarde jabłka
  • ½ łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Przygotowanie:

1. Skórę kaczki ponacinaj, tworząc kratkę. Natrzyj mięso z obu stron solą, pieprzem i przyprawami. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Piersi ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na niedużym ogniu około 15 minut, stopniowo wytapiając tłuszcz. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 3 minuty. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180˚C.
3. Na czystej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, posyp je cukrem, solą i majerankiem. Podsmaż je na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.
4. Wyciągnij mięso z piekarnika, dodaj smażone jabłka. Podawaj z kopytkami.

Zamknij okienko Polecamy tofu wędzone Go Vege
zamknij video
pokaż video

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

czas trwania przygotowania dania 1 h
na ile porcji 8 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni
Energia
1 porcja
542 kcal
Tłuszcz
12,1g
(w tym kwasy
nasycone 1,9g)
Węglowodany
85,2g
(w tym cukry 4,2g)
Białko
22,3g
Sól
0,6g

Składniki:

  • Farsz 75 g kaszy gryczanej Plony Natury
  • 150 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 180 g wędzonego tofu Go Vege
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Madero
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • Ciasto 375 g mąki pszennej Złote Pola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • 100 ml soku z buraka
  • duża szczypta soli
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie:

1.Pod przykryciem, nie mieszając, gotuj do miękkości kaszę gryczaną w 150 ml osolonej wody przez około 25 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzany olej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość posól i podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie zredukuj płyn i przesmaż grzyby. Wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
2. Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
3. Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta
Zobacz więcej na stronie biedronka.pl
Do góry
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz