Niech połączy Nas wspólne gotowanie
Niech połączy Nas wspólne gotowanie Niech połączy Nas wspólne gotowanie

Świąteczne odliczanie
z Biedronką kalendarz adwentowy

Przedświąteczne przygotowania w tym roku nabiorą nowego, wyjątkowo inspirującego wymiaru – wszystko dzięki kalendarzowi Biedronki! Codziennie otrzymasz od nas praktyczne porady, wskazówki i kreatywne podpowiedzi, które pomogą w przygotowaniu najlepszych świąt! Zacznij bożonarodzeniowe odliczanie już teraz!

Sprawdź
Niech połączy Nas wspólne gotowanie

Polecane przepisy

Nadszedł cudowny czas Świąt. Nasze niezastąpione szefowe kuchni: Adriana Marczewska i Ola Juszkiewicz przygotowały przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, roślinne przysmaki i wspaniałe desery. Przygotujcie je wspólnie z najmłodszymi.
Życzymy wspaniałej zabawy i radości z gotowania!

Przepis na Makowiki drożdżowe

Makowiki drożdżowe

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Śliwkowy schab BBQ

Śliwkowy schab
BB

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Świąteczna tarta

Świąteczna tarta

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Tatar ze śledzia z gruszką

Tatar ze śledzia z gruszką

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Ryba po grecku inaczej

Ryba po grecku inaczej

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Przepis na Ciasteczkową kawę

Ciasteczkowa kawa

Kliknij, aby zobaczyć przepis >
Zamknij okienko

Makowiki drożdżowe Ola Juszkiewicz

czas trwania przygotowania dania 2 h
na ile porcji 25 sztuk
stopień trudnosci przygotowania dania trudny

Składniki:

  • 2 szklanki mleka Mleczna Dolina
  • 80 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 800 g mąki pszennej Złote Pola
  • 4 żółtka jaj
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • cukier puder
  • Nadzienie 400 g masy makowej
  • 4 białka jajek
  • garść orzechów włoskich BakaD’Or
  • garść rodzynek BakaD’Or
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Do ½ szklanki letniego mleka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na mniej więcej 20 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj rozczyn, 4 żółtka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Powoli wlewaj pozostałe mleko, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie: do masy makowej dodaj nieubite białka, posiekane orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki. Wymieszaj.

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na grubość 3-5 milimetrów. Okrągłą foremką powycinaj krążki. Na środku każdego ułóż łyżkę farszu i zawiń w rulon jak krokiety. Odłóż na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.

W garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż makowiki na złoty kolor. Usmażone ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Zamknij okienko
 

Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach Ola Juszkiewicz

czas trwania przygotowania dania 1 h
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

Składniki:

  • Podpłomyki 200 g mąki pszennej Złote Pola
  • 200 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka napoju sojowego Go Vege
  • Tatar z fasoli 1 puszka czerwonej fasoli Nasza Spiżarnia
  • 4 suszone pomidory Sottile Gusto
  • 12 marynowanych kaparów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego Go Bio
  • 1 łyżka musztardy miodowej Madero
  • 1 żółtko
  • szczypta pieprzu
  • ½ cebuli
  • 10 korniszonów
  • Do podania 800 g sałatki z ogórków i pomidorków cherry

Przygotowanie:

Fasolę odsącz i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, syrop klonowy, musztardę, żółtko, pieprz i ponownie dokładnie zblenduj.

Cebulę i korniszony posiekaj w drobną kostkę, dodaj do tatara i wymieszaj.

Przygotuj podpłomyki: wymieszaj obie mąki, cukier, sodę i sól. Następnie dodaj napój sojowy, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i wyrób ciasto rękami. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wykrawaj krążki o średnicy 5 centymetrów i smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu 5-6 minut z każdej strony. Podpłomyki podawaj z tatarem z fasoli i sałatką z ogórków i pomidorków cherry.

Zamknij okienko
 

Śliwkowy schab BB Adriana Marczewska

czas trwania przygotowania dania 2 h
na ile porcji 8 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania trudny

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości Kraina Mięs
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • Sucha marynata 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Śliwkowy sos BBQ 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieczone marchewki 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • Do podania gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.

Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.

Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.

Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.

W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.

Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.

Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.

Zamknij okienko
 

Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami Ola Juszkiewicz

czas trwania przygotowania dania 1½ h
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki Złote Pola
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao ciemnego Magnetic
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka Moja Kurka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego Wybornego
  • 2½ szklanki startej marchewki
  • 150 g serka Mascarpone Sottile Gusto
  • garść orzechów włoskich BakaD’Or

Przygotowanie:

Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednej miski. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera.

Do jaj, powolnym strumieniem, wlewaj olej, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą, miksując na najniższych obrotach, dodawaj łyżka po łyżce suche składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodaj startą marchewkę i wymieszaj łyżką.

Masę wlej do keksówki i piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez 50-60 minut.

Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z foremki, posmaruj z wierzchu serkiem mascarpone i udekoruj posiekanymi orzechami.

Zamknij okienko
 

Świąteczna tarta Ola Juszkiewicz

czas trwania przygotowania dania 2 h
na ile porcji 20 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania trudny

Składniki:

  • 1 kg mrożonych owoców, np. truskawek, malin, jagód
  • 150 g masła Mleczna Dolina
  • 200 g mąki pszennej Złote Pola
  • 150 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu Złota Pasieka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Grula

Przygotowanie:

Mrożone owoce przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu do rozmrożenia.

Posiekaj nożem zimne masło. Dodaj obie mąki, jajko, cukier puder, szczyptę soli i zagniataj do momentu powstania kruszonki. Uformuj ją w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie rozmrożone owoce duś na patelni z miodem, aż puszczą soki. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij patelnię z gazu.

Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części – większą wylep blaszkę do tarty, a mniejszą włóż do lodówki. Przykryj blaszkę folią aluminiową i wysyp na nią np. ziarna fasoli. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 12-14 minut. Po tym czasie zbierz ziarna z folią i dopiekaj spód około 5 minut.

Na upieczony spód wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wytnij dowolne świąteczne wzory i przykryj nią owoce. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz tartę kolejne 25 minut.

Zamknij okienko
 

Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim Ola Juszkiewicz

czas trwania przygotowania dania 45 min
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Smakowite
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • szczypta suszonego oregano
  • ½ szklanki tartej mozzarelli Sottile Gusto
  • 10 plastrów wędzonego boczku Kraina Wędlin
  • 1 żółtko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • Dip śródziemnomorski 8 suszonych pomidorów Sottile Gusto
  • ½ cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść liści bazylii Vital Fresh
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • 200 g serka śmietankowego Delikate

Przygotowanie:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go koncentratem pomidorowym, oprósz oregano, posyp tartą mozzarellą i podziel ciasto na 10 równych prostokątnych kawałków.

Na każdy kawałek wyłóż po plasterku boczku, złap za końcówki ciasta i skręć płat w przeciwnych kierunkach tak, by wyszedł rulon. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 15 minut.

W międzyczasie przygotuj dip: do malaksera wrzuć suszone pomidory, cebulę, czosnek, bazylię, pietruszkę i zblenduj. Do zmiksowanych warzyw dodaj miód, przyprawy, koncentrat pomidorowy i serek i dokładnie wymieszaj.

Upieczone paluchy serwuj na ciepło lub zimno z dipem śródziemnomorskim i pietruszką.

Zamknij okienko
 

Tatar ze śledzia z gruszką Adriana Marczewska

czas trwania przygotowania dania 20 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

Składniki:

  • 3 śledzie w oleju
  • 2 gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Madero
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie chleba pumpernikiel

Przygotowanie:

Przygotuj samemu
Śledzie odsącz z nadmiaru oleju i pokrój w kostkę. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i szczypiorek posiekaj.

Przygotuj z dzieckiem
Wymieszajcie gruszkę, śledzie, cebulę, musztardę oraz szczypiorek i doprawcie solą i pieprzem.

Za pomocą foremki wytnijcie gwiazdki lub inne kształty z pumpernikla. Tatar ze śledzia nałóżcie na pieczywo.

Zamknij okienko
 

Ryba po grecku inaczej Adriana Marczewska

czas trwania przygotowania dania 45 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania średni

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 2 cebule
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • Dorsz w panierce 500 g polędwicy z dorsza Marinero
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g mąki pszennej Złote Pola
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.

Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.

Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.

Zamknij okienko
 

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem Adriana Marczewska

czas trwania przygotowania dania 80 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania średni

Składniki:

  • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 8 suszonych śliwek BakaD’Or
  • 10 plastrów boczku wędzonego Kraina Wędlin
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu Złota Pasieka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:

Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój je na kawałki o długości 5-6 centymetrów i dopraw solą i pieprzem. Za pomocą noża natnij środek każdego kawałka, nafaszeruj suszonymi śliwkami i zawiń w plasterki boczku.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone śliwki, liście laurowe, sos sojowy, miód i powidła. Dopraw solą i pieprzem. Duś sos na małym ogniu przez 20 minut.

Polędwiczki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut, aż mięso się przyrumieni. Podawaj z sosem, udekorowane natką pietruszki.

Zamknij okienko
 

Ciasteczkowa kawa

Składniki:

  • 1 kapsułka kawy Delta Q o preferowanej intensywności
  • 1-2 łyżeczki syropu ciasteczkowego
  • 2 ciasteczka z kawałkami czekolady
  • 180 ml mleka Mleczna Dolina SYROP CIASTECZKOWY
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.

Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.

Zaparzoną kawę połącz z dowolną ilością syropu ciasteczkowego. Dodaj pokruszone ciasteczko i wymieszaj.

Kawę udekoruj spieniony mlekiem i ciasteczkiem.

Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta
Do góry
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz