Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

Polecane produkty na grilla

Polecane dania z grilla

Przepis na Stek z solą, czosnkiem i tymiankiem

Stek z solą, czosnkiem
i tymiankiem

Zobacz przepis
Przepis na Parmezanowe frytki z cukinii

Parmezanowe
frytki z cukinii

Zobacz przepis
Przepis na Gazpacho z azjatyckim twistem

Gazpacho
z azjatyckim twistem

Zobacz przepis
Przepis na Karkówka z grilla z sałatką z kolorowych pomidorów

Karkówka z grilla
z sałatką z kolorowych pomidorów

Zobacz przepis
Przepis na Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango

Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango

Zobacz przepis
Przepis na Filet z kurczaka z arabskimi przyprawami

Filet z kurczaka z arabskimi
przyprawami

Zobacz przepis
Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Stek z solą, czosnkiem i tymiankiem

Składniki:

  • 1 stek z antrykotu Kraina Mięs (ok. 250 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • Do podania 1 brzoskwinia
  • 3 rzodkiewki
  • ½ zielonego ogórka
  • 1 pomidor
  • 100 g miksu sałat Vital Fresh
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie:

1. Godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej.
2. Ząbek czosnku rozetrzyj z tymiankiem i wymieszaj z masłem.
3. Przed smażeniem posól stek i posmaruj go olejem. Grilluj 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia posmaruj mięso masłem z czosnkiem i tymiankiem.
4. Pokrojoną w ćwiartki brzoskwinię zgrilluj. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka, kawałki pomidora i sałatę. Na koniec skrop oliwą.
5. Po zdjęciu z rusztu odstaw stek na około 5 minut. Podawaj oprószony solą gruboziarnistą, z sałatką.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Parmezanowe frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz
  • SOS À la AIOLI 4 łyżki majonezu Madero
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • skórka i sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
  • Do podania cukier puder

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj i osusz. Odetnij końcówki, pokrój w podłużne kawałki o długości 5 centymetrów i grubości 1 centymetra i natrzyj oliwą.
2. W oddzielnej misce wymieszaj starty na tarce parmezan oraz przyprawy. Każdy kawałek cukinii obtocz w mieszance sera i przypraw. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Frytki piecz 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C, aż ser delikatnie się zrumieni.
3. Wymieszaj ze sobą składniki na sos. Podawaj z frytkami.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Gazpacho z azjatyckim twistem

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 zielony ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 gruba kromka białego pieczywa
  • Do podania 2-3 łodygi kolendry
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 mały ogórek

Przygotowanie:

1. Pomidory przekrój wzdłuż i usuń twarde części. Ogórka obierz i usuń z niego pestki, paprykę przekrój wzdłuż i usuń gniazdo nasienne, cebulę pokrój w ósemki.
2. Pokrojone warzywa włóż do blendera, dodaj czosnek, oliwę, olej, ocet, sól, sos sojowy, chili, mieloną kolendrę i pokruszone pieczywo bez skórki. Blenduj około 2 minut. W razie potrzeby dopraw sosem sojowym.
3. Tak przygotowane gazpacho włóż do lodówki na minimum 4 godziny. W międzyczasie pokrój ogórka w drobną kostkę.
4. Schłodzone gazpacho podawaj posypane posiekaną kolendrą, uprażonym sezamem, ogórkiem i skropione olejem sezamowym.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Karkówka z grilla z sałatką z kolorowych pomidorów

Składniki:

  • 4 kawałki karkówki wieprzowej bez kości Kraina Mięs
  • 500 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • skórka z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka mięty
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Gallo
  • Marynata 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy jalapeño Madero
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

1. Przygotuj marynatę: czosnek pokrój w plasterki i wymieszaj z resztą składników na marynatę. Obtocz w niej pokrojoną w plastry karkówkę i zostaw na 3 godziny.
2. Zamarynowane mięso smaż na grillu 8-10 minut z każdej strony.
3. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, skórkę z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz oliwę z oliwek. Karkówkę serwuj z sałatką z kolorowych pomidorów.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango

Składniki:

  • 500 g krewetek mrożonych Marinero
  • sól, pieprz
  • 200 g kiełbasy chorizo El Toro Rojo
  • 2 mango
  • 500 ml mleczka kokosowego Asia Flavours
  • 5 g pasty curry
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

1. Krewetki wyjmij z zamrażalnika dzień wcześniej. Większe przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem. Chorizo pokrój na grubsze kawałki. Mango umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
2. Kiełbaski, krewetki i mango nadziewaj naprzemiennie na drewniane wykałaczki. Szaszłyki zanurz w mleczku kokosowym wymieszanym z pastą curry i pozostaw do zamarynowania na 3 godziny.
3. Szaszłyki smaż na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj je mleczkiem kokosowym pozostałym z marynowania. Podawaj skropione sokiem z limonki.

Zamknij okienko
zamknij video
pokaż video

Filet z kurczaka z orientalnymi przyprawami

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 20 g słodkiej papryki
  • 10 g kminu rzymskiego
  • 10 g suszonej kolendry
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 4 g cynamonu
  • 3 g kardamonu
  • 3 g kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • Do podania 200 g truskawek
  • 1 awokado
  • 300 g świeżego szpinaku Vital Fresh
  • 100 g sera feta Elios
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • 1 łyżka majonezu Madero
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka oczyść i natrzyj solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obsyp przyprawami.
2. Grill rozgrzej do 150˚C. Skrop mięso olejem i ułóż na ruszcie na gałązkach tymianku. Piecz pod przykryciem po 8 minut z każdej strony. Daj odpocząć gotowemu mięsu około 10 minut.
3. Truskawki pokrój w ćwiartki, a awokado w kostkę. Dodaj szpinak, pokruszony ser feta i wymieszaj. Mięso polej majonezowo-jogurtowym dressingiem z solą i pieprzem i podawaj z sałatką.

Zobacz więcej na stronie biedronka.pl
Do góry